Loading...

Detoxifiere organismului – între mit și realitate

October 20, 2022 sattvacenter Comments Off

     Când vine vorba de sănătate pare că toată lumea are o părere, ba mai mult, fiecare persoană deține și adevărul absolut. Deși nu contest faptul că fiecare dintre noi are o realitate proprie, mai mult sau mai puțin înrădăcinată în cea socială, atunci când vine vorba de organismul uman lucrurile sunt ceva mai clare.

 Pe scurt, detoxifierea reprezintă curățarea organismului de toxine. Și ca în orice subiect dezbătut atât de intens, avem și aici două tabere: persoanele care susțin, pe bună dreptate de altfel, că organismul uman are mijloace proprii de detoxifiere și că nu are nevoie să fie  supus la diverse cure și regimuri de curățare și persoanele care nu au prea multă încredere în capacitatea corpului de autocurățare și apelează des la aceste remedii.

 Deși fiecare echipă are argumentele la purtător și ai tinde în cadrul unei dezbateri să alegi o parte, ei bine, nu este nevoie, pentru că adevărul este undeva la mijloc.

   Corpul uman, cel puțin din punctul meu de vedere, este un întreg ce a fost proiectat să fie într-o stare perfectă de sănătate. Desigur, sunt din păcate excepții și în acest caz, și nu toată lumea se naște în aceste condiții. Dar, revenind la majoritate, ne-am născut sănătoși și pentru o bună parte din viața noastră am fost astfel. Și aici intervine întrebarea: ce s-a schimbat între timp?

   Astfel putem să începem să arătăm cu degetul spre vinovat: propria persoană. Pentru multe persoane, gândul că au putut contribui la afecțiunea de care suferă nu e deloc plăcut, poate nici măcar nu poate fi acceptat. Dar, adevărul este, că într-un fel sau altul, noi suntem cei responsabili de modul în care viața noastră se prezintă, inclusiv de starea noastră de sănătate. Nici genetica nu joacă un rol atât de important pe cât am crede, iar epigenetica este aici să ne demonstreze acest lucru – dar despre asta vom vorbi într-o postare viitoare. 

   Această perspectivă poate fi greu de digerat, însă este singura care ne și oferă putere. Dacă noi suntem responsabili de faptul că viața noastră nu este cum ne dorim noi să fie, înseamnă că tot noi suntem direct responsabili și capabili să schimbăm lucrurile.

   Totuși ce legătură are asta cu detoxifierea? În primul rând, trebuie să ofer credit persoanelor care susțin că organismul nostru are propriile mijloace de curățare. Au mare dreptate: ficatul, rinichii, sistemul digestiv, sistemul limfatic și pielea formează un adevărat sistem de curățare a organismului, care în condițiile optime funcționează perfect fără a mai fi nevoie de cure drastice de detox sau de produse minune.

   Cu toate acestea în condițiile actuale de viață a unei persoane normale cât de bine se descurcă aceste organe și sisteme să faciliteze curățarea organismului? Când mai bine de 50% din alimentația noastră este ambalată în plastic și are un termen de valabilitate exagerat de lung, când punem ulei cu sticla chiar și în salatele pe care le etichetăm ca fiind sănătoase, când unii dintre noi beau apă de la robinet – că doar tot apă este, când amestecăm uitatul la TV cu mâncatul, când bem mai mult de un pahar de alcool și când fastfood-ul nu mai este doar mâncare de o dată pe lună, ci norma. Să nu uităm de toate toxinele pe care produsele noastre de curățenie și de îngrijire le conțin și cu care intrăm în contact zilnic, ba mai mult acum fiecare dintre noi are în casă un dispozitiv ce la fiecare 10 minute eliberează o cantitate substanțială de parfum de cameră, a căror ingrediente dacă le-am înțelege am realiza că de fapt, ne stropim casa cu otravă. Aceasta este doar o parte din listă, putem oricând să analizăm aerul pe care îl respirăm, apa cu care ne spălăm, mediul în care lucrăm, nivelul de stres la care suntem supuși. Stresul produce inflamație în corp, afectându-i astfel capacitatea normală de funcționare. Este un întreg puzzle pe care trebuie să îl decodăm, pentru a înțelege ce ne face rău și ce ne vindecă.

 Când ne asumăm responsabilitatea și nu mai așteptăm să fim salvați de un specialist, de o pastilă minune sau de ultima cură care este în trend, o să descoperim că puterea este în mâinile noastre. Desigur, nu neg importanța unui specialist bun care te poate îndruma sau a suplimentelor care uneori chiar fac minuni, dar fără un stil de viață adecvat nouă și fără decizia de a avea grijă de noi, lucrurile acestea devin inutile.  

  Putem astfel să trasăm o concluzie –  una de echilibru. Da, corpul nostru este perfect capabil să se curețe de toxine de unul singur – dar asta în condiții normale de viață, condiții pe care majoritatea dintre noi nu le îndeplinim. Atunci când observăm că stilul nostru de viață ne face mai mult rău decât bine, e momentul să apelăm și la acest detox. El nu înseamnă doar o cură cu un ceai cu ingrediente dubioase sau o dietă de o săptămână după care ne reîntoarcem la vechile obiceiuri, ci reprezintă în sine un fel de a trăi.

 Trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru corpul nostru și să învățăm cum funcționează – fără această înțelegere nu o să reușim să îl susținem cum se cuvine. Primul pas pe care îl recomand este să încercăm câte puțin în fiecare zi să ne reîntoarcem la normal. Astăzi putem înlocui paharul de suc cu unul de apă, mâine batonul de ciocolată cu un fruct. Pașii mici sunt cheia succesului pe termen lung și ei ne ajută să urcăm cât mai sus fără să obosim în acest proces.